Искаш Бус? Позвъни 0700 456 45
0
media
media
media
media

Как се роди идеята DUSTER?


    Факт е , че  до ден днешен благодарим на Джон Винсънт Атанасов създал първия компютър. Човек гении – една личност с дълбоки български корени. Благодарение на него и прогреса на технологиите във времето имаме възможността да комуникираме бързо и лесно.
    Не са един и двама българите, допринесли в развитието на технологиите.  Ето, че и ние имаме с какво да се похвалим в тази област. Поредния проект, който е дело на Емануил Клисаров.  Отново българин!  Роден през 1980 г в София, заедно със семейството си започва да пътешества из света. Оказва се, че има невероятния талант да рисува и един от първите му впечатляващи шедьоври е ратрак, който видял на Витоша. С годините, таланта на Клисаров расте и записва специалност  индустриален дизайн в колеж във Франция, който е специализиран в областта на автомобилния дизайн. Едновременно с обучението си там надгражда уменията си и в дизайнерското студио на „Пежо Ситроен“. След набор от събития и опит се озовава на работа в новосъздадения дизайнерски център на „РЕНО“ и „ДАЧИЯ“ в Букурещ, Румъния.  За никой от нас не е тайна, че екипната работа води до добри резултати и ръст на  компанията, и поради пази причина  уменията му са оценени и се изкачва на почетната позиция „старши дизайнер на екстериора“. 
    Тук се ражда „Дачия ДЪСТЪР 2“ ! Като най-любопитен момент от работата по външния вид на модела второ поколение се посочва изрично , че автомобилът трябва да бъде лесно разпознаваем и индивидуален! Това е и причината при скицирането на колата, Емануил да се откаже от една своя любима форма като детайл от прозореца на задната врата, като споделя следното :
"Не беше достатъчно дъстърско" !
  
В крайна сметка, важното за един дизайнер е да може да се адаптира към компанията, за която работи и той самият да е реклама за нея. Въображението на талантливия българин не само е богато, но и визията му за бъдещето и развитието на марката е широка.  Може би някой сега си задава въпроса какво е дизайнът в екипна работа, и то в компания като „Рено“ ? Клисаров споделя, че обикновено работи по няколко модела , един на който той е основен дизайнер. Тук е момента, споделя че в цялостния дизайн на един автомобил има много екипна работа. Колкото повече идеи, толкова по-добре. В този екип от професионалисти не остава по-назад и монголецът Ерде Тунга. Дизайнерът на първата генерация Дъстър, създадена през 2009г.  
    И така „ Дъстър“ се превръща в един от най-популярните модели на „ДАЧИЯ“ и до момента има над 1 милион продажби. Това е над една четвърт от всички поръчки за румънската марка.
   
  Като завършек на историята ни…
 На въпроса каква кола кара в момента Емануил отговаря, че би се радвал да покара новия Дъстър иначе е отишъл с метро на работа!

Свързани продукти